Menü

2024. február 21., szerda

A CSŐD és a munkakeresés

Sziasztok!

Én örülnék a legjobban, ha ez egy játékos cím lenne, de nem nagyon lehet másképp értelmezni a csődöt. 
By the way, lehet, kicsit mérgesebben írtam ezt a bejegyzést, mint terveztem, elnézést kérek érte. 

Azt sem tudom, hol kezdjem. Hogy van-e értelme beszélnem arról a két hétről, amíg a Green Fox sötétben tartott minket, diákokat. 

>>> Elkezdődött a projekt fázis, ahol az elején volt egy kis nézeteltérés több okból kifolyólag. Egyrészt azok, akik pótvizsgát írtak, rajta lettek kapva csaláson, azon ment a húzavona – nem ismerték be, nem tudták reprodukálni a feladatot ugyanúgy újra, akkor újraírják vagy sem –, csakhogy a cég etikátlanul járt el, így végül nem lett ebből semmi, csak pár napnyi feszültség. Másik ok a csapatokat illetően történt, két remek, nagyon jól sikerült vizsga után azzal számoltam, hogy frontendes csapatba kerülök, sőt, konkrétan biztos voltam benne. Ami aztán nem történt meg, és elég érdekes csapatok születtek, lévén az egyik projektet nagyon kevesen akarták, míg a másikat pedig túl sokan. Úgyhogy az első hét ezzel indult, nem beszélve arról, hogy Spring Securityt kellett összeraknunk indiai videó alapján – autentikáció, autorizáció –, és a mentorok sem voltak túl kompetensek a dologban, nem igazán tudták, ha odamentük hozzájuk, hogy hol vannak a hibák, vagy egyes funkciók mit csinálnak pontosan. 
Már valamit érezni lehetett a levegőben, de nem tudtuk mit. Aztán eljött a karácsonyi szünet, és egyszer csak december 18-án kaptam egy e-mailt, hogy a Greenfox nem működik tovább. What the fucking hell? Nem kaptunk semmilyen magyarázatot, a mentorok tagadták, hogy bármit tudtak volna erről dec 18. előtt. Az internetről tájékozódva tudtuk meg, hogy a Green Fox fizetésképtelenséget jelentett. Még ezt sem írták meg nekünk, semmit sem mondtak. Utána volt egy meeting, ahol válaszoltak a kérdéseinkre – vagyis hát ez volt a fedőszöveg, mert minden fontos és releváns kérdésre nem válaszoltak. Már pedig itt azért 150+ diák helyzete (csehek, szlovákok és magyarok), és több millió forint volt kérdés(visszafizetés/kártérítés, teljes összeg befizetés, részletfizetések, felszámoló, több országban különböző helyzetek, ki az átvevő cég, mentor, ügyvéd, tananyag, állásgarancia, akkor ez szerződésbontásnak minősül?, további szolgáltatások, akkreditált bizonyítvány, stb.). Ez bazdmeg Karácsony előtt szép kis ajándék! 
És nem tudom szép szavakkal illetni a Green Foxot, mert ahogy az egészet intézték, ahogy minket kérdések között tartottak, az a kurva anyja kategória, nem volt túl „szép. Mint úttörő cég pláne. Még november 27-én indultak kurzusok, amikor már nem volt messze dec. 18-a, nekem ne mondja senki, hogy nem érezték a szelét a csődnek. Volt olyan, aki még dec. 4-ig visszamondta a képzést a próbaidő alatt – akkor az egész összeget, amit fizettél (szegény, ő a teljes összeget), visszakapsz –, kapott egy számlát, hogy persze, utalni fogják a pénzt, csakhogy jött a csőd! És egy fityinget nem kapott! Oké, én is teljes összeget, plusz még az állásgaranciát nem kértem, ezért még több száz ezret fizettem, de nekem legalább lement 3 hónap, de neki?! 
A következő történt még december 18-án. Be lett lobogtatva, hogy egy másik cég átvesz minket, ha szerződünk velük. Persze, mivel nem volt akkor még nyilvános adat, ezért még nekünk sem mondták meg, hogy ki az a másik cég, noha jószerivel kitaláltuk, hogy sok nem jöhet szóba. Jannuár első hetén végre ki is derült, ki a cég, lehetett jelentkezni, már aki akart, hogy folytatja, költségbe nem kerül – még jó hogy, ezek után. És ez a Codecoolnak is azért jó marketing, hogy megmenti a Green Fox károsultakat. Én is jelentkeztem, jött a szerződés. A  SZERZŐDÉS, ami egy elrontott excel tábla volt. Hogy ez egy szóbeli megállapodás, hogy igazából nem lesz itt semmilyen papír a végén, a Codecool csak annyit tud adni, hogy a januártól benn töltött órákat igazolja, hogy benn voltunk :) kösz, és mit kezdjenek azok azzal, akiknek kevés maradt vissza. Mert a november 27-én indult csoportoknak a teljes képzési idő jószerivel igazolva lesz, mi meg elvesztettük azt a pár hónapot ősszel. Very nice! (Fogalmam sincs miért nem sikerült rendes szerződést kötnünk, ahol akkreditált bizonyítványt kaptunk volna.)
Hát ezek után senkinek nem volt egy csöppnyi motivációja programozni. Bementünk, ott már helyből voltak, akik búcsúztak, utána maradtunk szép számmal még, de szépen mindenki, ahogy keresett állást, lemorzsolódott. Én is felregisztráltam szinte az összes állásportálra, amit találtam, persze, amíg nincs állásom, bejártam – tehát a végéig –, hátha ragad valami tudás rám. Hirdettek egy vizsgát – aminek sok értelme nincs, lévén nem kapunk papírt, nincs pótvizsga lehetőség sem, egy gyakorlás fejlesztői állásinterjúkra maximum. 
Ami érdekes ezek után, az két dolog. Ad egy, hogy mikor január 7-én kezdtünk, addigra a Green Foxosok minden értéket – monitorok, projektorok – elvittek, milyen meglepő! A másik, hogy a cég a mai napig nem mondott csődöt, a felnőttképzési osztály nem tud róla, mi próbáltunk indítani csoportosan vizsgálatot, a cégjegyzékben mai napig is működő szervezetként vannak benn. (Ha meglenne a felszámoló, tennék igénybejelentést pénzvisszafizetésre, de így elég nehéz!) És ez az egész csak a felszíne a történtekre, itt vagyok február végén több millió forint és fél évnyi idő elvesztésével. Nem mondom, hogy ez a kevéske tudás, amit kaptam, nem lesz idővel jó, mert akár jó is lehet, de egy junior pozícióhoz kevés, nagyon kevés. 
By the way, pont a napokban a Codeberry bootcamp iskola is bejelentette, hogy megszűnik. Piaci helyzetre hivatkoztak, ami való igaz, leszűkült a kereslet most a juniorokra, az új junior már a medior szint inkább. Két éve az összes fejlesztőt, akit találtak, elvitték, most éppen nem kellenek. Nem mondom, hogy életem legjobb döntése volt egy programozó képzést elvégezni, bár nem is a legrosszabb, mert szerettem és szeretek ezzel foglalkozni, és egyre több műszaki területen kérnek már programozói alapismereteket, de az biztos, a Green Fox nem volt fair, egy pillanatig sem ismerték be a helyzetüket, úgyanúgy vállalták az állásgaranciát, miközben senkit sem tudtak volna elhelyezni. Én értem, hogy mindenki pénzből él... de nah!

Ennyit a Green Foxról. 

Úgyhogy igen, masszív munkakeresésben vagyok, vannak is leetőségeim, megyek is sok interjúra és remélem, hogy márciusban, már kezdthetek is valahol. Nehéz volt munkát keresni amúgy. Elkezdtem január 7-én, megcsináltam a magyar és angol önéletrajzomat a canvában, majd amilyen pozira volt egy hangyányi esélyem, arra be is adtam. De a cégek malmai lassan őrölnek. Az első hetekben csak visszautasításokat kaptam, vagy még annyit sem – professionön szerintem kb. 30 nyitott pályázatom van, de a cégek még arra sem hajlandóak, hogy legalább lezárják, vagy valami! Olyan helyek és állások mondtak nemet, amin meglepődtem, mert mondjuk nem hiszem, hogy Tatabányán annyi mérnököt keresnének, vagy volt budaörsi cég, akinek technológiáját még az egyetemen is tanítják, és nem... 
Aminek szerintem legfőbb oka az volt, hogy a tapasztalatom orvostechnikai és biotechnológiai területen volt, elég szűk piacon. Az is csak két év gyakornokoskodás :( úgyhogy frissdiplomásként folytattam tovább a keresést. Kiváltképp gépészmérnöki pozíciókat kerestem – annyira nem akarok vegyész lenni, mert akkor sosem leszek más az életemben :( –, ahova a mester bár jó, de azért nem egy BSc, nem olyan mélységekben tanultam dolgokat, mint egy BSc-s. (Arról ne is beszéljünk, hogy a cégek nem keresnek mesterdiplomásokat, nekik bőven elég már az alap!). Ezen túl probléma volt még az angol. Nem azért, mert ne tudnék, de nagyon rég beszéltem angolul, rendkívül passzív a tudásom, nincs benne magabiztosságom – úgyhogy most AI applikációkkal tanulok újra, készülök az interjúkra, hogy nehogymár angol miatt csússzak el :D 
Áttörést a február hozta meg, most több lehetőségem van, csütörtökön is megyek, de jövő héten is több helyre, valahol már az utolsó kör lesz. Nagyon várom! Nem könnyű a munkakeresés, azt hittem, könnyebb, mert rengeteg pozíció van, a cégek keresnek mérnököket, és mégis... mintha sehova sem lennék jó. Fejlesztőként is próbáltam állásokat nézegetni, de ott kb. esély sincs, senki sem keres juniorokat. <<< Külön bejegyzést akartam hozni az álláskeresésnek, de talán így jobb. 

Végezetül beszéljünk még kicsit a blogról :3

  • Conjunction 12. része készül! – Tudom, tudom, már lassan fél éve, de tegnap nekiültem, és rájöttem, hogy van egy teljes párbeszéd, ami nem jó, még egy kicsit a vámpírok és farkasok mitológiájával szeretnék foglalkozni. Úgyhogy reményeim szerint márciusban jönni fog, és akkor visszaállunk a pénteki részekre ^.^ nagyon várom már! 
  • Fekete tea & barackvirág 04. része is érkezni fog márciusban! Igyekszem nem egy újabb gasztrocikket alkotni hozzá :D de végre, igazán belendül a cselekmény. 
  • Februárban a Waning Crescenthez írtam kicsit, nem tudom, mi lesz ebből a sztoriból, hangulatom van hozzá, időm kevésbé. Jó volt kiírni magamból dolgokat. Egyelőre most pihen. Mivel nehéz téma lesz benne, így az biztos, ha valaha is publikálom, akkor a teljes egészet fogom. 
  • Két dologgal szeretnék még foglalkozni majd, az a Blood in the Water. Mert neki tényleg nem kell sok, és a Sakktáblán, mert benne csak e/1-ről e/3-ra kell váltani. 
  • Emellett lehet kezdenek meggyőzni a Férj vagy feleség? c. ötletem megírására ;) nem tagadom, sokszor eszembe jut nekem is. 
  • Legutoljára pedig, arra gondoltam, hogy wattpadon szeretnék indítani egy blogos/wattpad könyves ajánlósorozatot ^.^
Úgyhogy ez történt. Nemsokára visszatérek aktívan!
Addig is remélem, ti jól vagytok. Ki hogy van? Kinek hogy telik az év eddigi része? Írás terén készültök valamivel?
Puszi:
Abeth 
*tumblr.com oldalról származik a gif

6 megjegyzés:

  1. Atya ég, ezt szörnyű volt olvasni. Elképzelésem sincs, én mihez kezdenék a helyedben... (anno kicsit hasonló cipőben voltam, kis átképzés meg diplomamunka váltás után ígértek egy pozíciót, de én azt úgy meg is kaptam, hogy rákérdeztek, melyik nap lesz a záróvizsgám, és rögtön másnap már állományban voltam, lol) Szóval hasznos tanáccsal sajnos nem tudok szolgálni, csak kitartást kívánni, és nagyon remélem, hogy hamarosan rendeződik a helyzeted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Derült égből villámcsapás volt számunkra, de már kicsit túl rajta... és remélem, történik akármi is ebben az ügyben még, legalábbis ne így záruljon le.

      Törlés
  2. Jaj, Abeth :(

    Mondanám, hogy mi lehetne a megoldás (bár jogi szempontból nem vagyok 100%), és talán addig lehetne megtenni, amíg a felszámolás nem jelenik meg a cégjegyzékben, bár ha csőd, akkor nehezebb, de nem esélytelen: fizetési meghagyás. (Ha a Green Foxos szerződésben egy hangyapöcsnyi szó is van arról, hogy visszafizetési kötelezettségük van ilyen helyzetekben, akkor érdemes lehet megjátszani.)

    A munkakeresés tudom, hogy nem megy olyan könnyen, főleg a mi helyzetünkben (fiatal nők még mindig sok helyen az azonnali NEM kategória). Én januárban mondjuk nem kezdtem el az aktív keresést, mert az az esélytelen kategória.
    Mondanám, hogy gyere hozzánk, mert akkor kb. zéró munkával kereshetnél pénzt, mint webdesigner, de annak ellenére, hogy én jelenleg leszarom-üzemmódban létezem bent és ez jó, még mindig el akarok menni. :)
    De biztos vagyok benne, hogy márciusban tudsz kezdeni valahol, hiszen ha már utolsó körös interjúd is lesz, akkor az már nagyon jó. Szorítok, hogy sikerüljön márciusra minden és boldog dolgozó legyél.


    óóóó, blogos dolgoknak én nagyon örülök. Conjunction és Fekete tea is? Biztos jó lehettem, ha márciusban ezek közül akár csak 1-1 fejezetet is olvashatok. :D Ezek annyira jó hírek, hogy megyek és én is aktivizálom magam.

    Ölellek:
    Stella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A green fox szerződés elég egyoldalú, úgyhogy nincs pénzvisszafizetésről szó. Amúgy indult ügyvédi eljárás az ügyben, de majd még utána nézek ennek a fizetési meghagyásról. Mert nem hallottam róla.

      Pont a mai nap folyamán fogadtam el egy ajánlatot ^.^meglátjuk milyen lesz, de legalább már kicsit a szakmámban dolgozok.

      Hát, közben vettem egy hogwarts legacy-t, és elkezdődött a bontás a lakásban, ami kicsit lassítja az írói folyamataimat, de hosszú még a március :D úgyhogy bízom benne, hogy mindkettőt sikerül hoznom.

      Köszönöm, hogy írtál, és a jó tanácsnak is, utána fogok nézni!

      Törlés
  3. Fú, te lány, nem irigyellek. Ez a Green Foxos dolog nagyon shady, és állati kibaszás. Most fölnéztem, és látok egy márciusban induló képzést, amire lehet jelentkezni, fura...

    Ami a munkakeresést illeti, az is egy kibaszás. A legtöbb melót csak muszájból hirdetik, hogy megkapják rá a támogatást, mert egyébként már megvan rá az emberük. Szóval nem te vagy kevés, nyugalom ♡ Ez így van kitalálva.
    (Én akkor nevettem nagyon jót (kínomban), amikor este hatkor hívtak, hogy másnap tízre be tudnék-e menni interjúra... Az interjús ingem a szennyesben gyűrődik, bro, de hogyne. Vicc az egész.)

    A blogos témánál megakadt a szemem az e/1 -> e/3-on, and i had a heart attack, át akarsz rakni egy egész sztorit egyikből a másikba? o.o Én abba egyszer majdnem belehaltam. Küldöm hozzá az összes energiát, ami létezik, mert még az írókurzusos nénim is azt mondta, hogy egy ilyen művelet olyan, mintha teljesen új sztorit írnál.

    A könyvajánlót nagyon adom, olyan nagyon régen nem olvastam bogos/wattás sztorikat (főként a káosz miatt, amiben létezem egy ideje), hogy nagyon szükségem van rá.

    Az tartson életben, hogy minden rossz dolog után jön valami jó. Ez nem tudom, kinek a törvénye, de be szokott válni. Egy ponton minden a helyére kerül (igen, ez a nagyon hasznos tanácsom arra, hogyan ne kapj agyvérzést). Küldöm a kitartást virtuálisan ♡

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen, az oldal aktív, miközben a szervereik meg le vannak zárva, az emailjeik nem élnek :D úgyhogy no comment XD

      Oh, nekem is volt ilyen, hogy reggel 8-kor írtak, hogy délután 2-kor lenne az interjú – és így ember, melyik világban? Legalább egy nap különbség legyen.

      Az a nagy helyzet, ez a sztori nagyon régen íródott, annyira kiforratlan benne a szemszög, sem nem közeli, sem nem távoli, így igazából, miközben átírom a sztorit, kijavítom a dolgait, ez már nem oszt, nem szoroz :D legalább lesz fix pontja, az e/1 elég rossz a mostani verziójában. De értem, hogy mire gondolsz, meglátom, hova tovább vele.

      Még kicsit gondolkodom a részletein, hogy legyen, de fog érkezni, ha végre én is visszarázódom wattpadre és a blogok közé is.

      Hát köszönöm, és remélem, valamikor már tényleg jön a jó :D mert ez eddig elég szar. Barátnőm szava volt mindig az, hogy "nyugtasson meg a tudat, mindig van lejjebb".

      Törlés

Köszönöm szépen, ha megjegyzést írsz, érdekel a véleményed, gondolataid, igyekszem minél előbb válaszolni! 💖