Informacje

Itt járó idegen, üdvözöllek az Arctalan blogon! Az én birodalmamban, ahol minden és mindeki lehet akármi és akárki. Lépj be bátran, vesssz el a történetek között, egy iromány erejéig legyél valaki más, tudj valami mást, itt minden megtörténhet!

2022. október 19., szerda

Belégzés, majd kilégzés

Hellobello!
Cím: Belégzés, majd kilégzés
Kategória: novella –  one-shot, original
Besorolás: pov, hurt/comfort, ficlet, pici angst, de nem sok,
Idő & Helyszín: Napjainkban & ismeretlen
Leírás: Olyan nehéz levegőt venni. Annyira nehéz. Kiváltképp egy hídon.
Forrás: saját kútfő!
Figyelmeztetések: -
Korhatás: 14+
Terjedelem: 760 (+135) szó
Megjegyzés: Nehezen tudok hozni bármit... Nehezen veszem magam rá bármire is, noha ezt felismerve, szeretnék ebből a gödörből kisétálni, próbálok tenni ellene, aztán meglátjuk. Egyelőre csak szorongok...  Majd ha lesz elég erőm hozzá, talán írok erről, hogy mit élek át, mi történik velem, meglátjuk. Most épp csak...
Jó olvasást!💖 További szép napot!
* * *
A levegő olyan nehéz... A torkomat kaparja, nem bírom lenyelni a légvételeket, a tüdőm összeszorul, fulladozok.
A szél belekap sűrű, göndör hajamba, számba ragad egy-két szál, nem látok, nem hallok tőle. Csak a süvítő sistergése noszogat.
Olyan magasan vagyok, és olyan nehéz a levegő, présel össze minden irányból, nyom le teljes súlyával, szárnyalni szeretnék és mégis saját tömegem ragaszt a földhöz. Könnyű akarok lenni, de ennél tömörebb még talán sosem voltam életembe.
Fordítom fejem egyik irányba, majd másikba, keresem a nap széles korongját, de a szürke felhők nem engedik láttatni őt és csak a mélység vonzza a pillantásom. A végeláthatatlan folyó zúdul tova, háborogva hullámzik, morog alattam. Hozzám beszélsz? Miért vagy ilyen elégedetlen? Vagy csak a világ nyomorúsága tesz csalódottá? Haragos és kegyetlen.
Kihúzom zsebeimből a kezemet, a szél belekap, és ha lennének tollaim, felkapna, elrepülhetnék. El akarok repülni vele, messze szállni, tova egy másik világba.
Ujjaim fáznak, bizseregnek. Ez az egy dolog, amit érzékelek a természet vad ölelésében azon túl, hogy nem kapok levegőt. Annyira nehéz levegőt venni, próbálok, kapkodok, de nem elég. Lélegzem és lélegzem, egybefolyik a világ, a látóhatár a kacskaringózó folyóval és velem. Ebben a homályban létezem, elszivárog bennem a félelem, ahogy a szél bekúszik a bőröm alá, csontjaim között süvít és fázni kezdek. A ritmusa ereimben dübörög, unszol, hogy vegyem fel és táncoljak rá.
– Szerintem is szép. – Egy lágy hang töri át a szél féktelen zúgását.
Letekintek az ismeretlenre a híd pereméről. Alig tudom kivenni a vonásait.
– Mit gondolsz?
– Gyönyörű – suttogom.
Ha nem szólna újra hozzám, elfelejteném, hogy ott volt egyáltalán.
– Csak hosszan.
– Tessék?
– A légvétel. Remegsz és szaporán veszed a levegőt. Szívd be, egészen a hasadig, hosszan. Csak érezd, ahogy áramlik. Színezd meg a szél mozgását, képzelj neki egy áramlási képet, látni fogod az útvonalát.
Nem is tudom, miért teszek úgy, ahogy mondja. Próbálok nem sietve levegőt venni és csak a köhögés tör rám.
– Megpróbálom újra – mormogom. Nagy levegőt veszek, erőszakkal tolom le a torkomon, feszítse tüdőm és gyomrom. De nem megy, kiszökik belőlem, mint lufiból a hidrogéngáz.
– Milyen színű?
– Micsoda?
– Hát, a szél. Én kékesnek képzelem mindig, sötétnek, ha nyughatatlan, míg világosnak, mikor nyárias és lágy.
– Nem tudom – vonom meg a vállam szemöldök ráncolva.
– Ócska zöld, mint ez a híd? Vagy olyan piros, mint a sálad? Szürke, mint az a kocsi?
Nem válaszolok, csak lélegzem. Először kéknek képzelem, olyan kéknek, mint a mangán, kicsit hasonlatos a tenger színéhez, de aztán világosodni kezd és változni. A lilás árnyalatok egészen egy levendulamezőt idéznek meg, a virág bibéi körbevesznek, hajlanak a szél útja szerint. De még világosabb lesz és azon kapom magam, hogy hófehér. Szirmok sokaságaként árad, vesz körbe, visz magával. Könnyű lennék, együtt lebegnénk, szállingóznánk.
– Azt hiszem, fehér... – dülöngélek, ahogy a szél ide-oda taszít. – Mint a frissen esett hó télen vagy a kádban burjánzó szappanhab, olyan fehér – döntöm meg fejem, lehunyom a szemem. Lélegzem és lélegzem, préselem magamba az oxigén molekulákat, bele a csontra feszülő sejtek halmazába. Gondolataim lomha kígyókként tekeregnek, nem is gondolatok ezek, érzékszervek által fogott ingerek a külvilágból: a fehér szín, a szél süvítése, a folyó morajlása.
Könnyű szeretnék lenni, hogy lábujjhegyre állva a levegőmozgás magával vigyen, de most bármennyire is igyekszem, nem kap fel, nem visz magával a fehér örvény.
Tompa csilingelés, és az ismeretlen felmászik mellém a perem szélére. Nem tudom kivenni továbbra sem az arcát, a színezett áramlatok eltakarják, elvonják a figyelmemet.
– Menjünk.
De nem értem. Mi az, hogy menjünk? Hova?
Megfogja a kezem, érintése meleg. És nehéz, mint egy szikladarab, mely a fuldokló testet lehúzza a víz alá.
Kilép egyet és húz magával, a híd pereme eltűnik alólunk, mi pedig csak zuhanunk, zuhanunk lefelé. Lehunyom a szemem, mélyről jövő sóhaj jön ki számon – beletörődés, elfogadás? Valami jeleként, már nem tudom, csak arra emlékszem, hogy a folyó vad hullámai nem ölelnek körbe, nem érzem a hideget, a kemény becsapódást, a fájdalmat, a terhet. Súlytalan vagyok és semmi, senki. Lebegek a világban valahol, sem az égben, sem a földön. Ebben a köztes zónában atomjaimra hullok, majd újra összeállok. Kinyitva a szemem csak fehérséget látok, ez a túlvilág? Nem, mert mozog, érzem hogy mozog, folyik, áramlik valamerre velem együtt. Része vagyok. Olyan megnyugtató és tiszta, üres leszek, nincs bennem semmi, sem öröm, sem gond. Könnyű vagyok. Semmi vagyok.
Érzem az érintést, meleg és puha. Újra kinyitva a szemem egy arcot látok, ott állunk a híd peremén mind a ketten a fehér és kék forgatagban. A szél süvít, nem bír felkapni.
– Hogy hívnak?
Mély levegőt veszek, miközben kimondom a nevem. Nem vagyok senki.
Fogja a kezem és időtlen ideig állunk ott, állunk és csak részese vagyunk a világnak, a szélnek és lélegzünk.
* * *
Érdekességek/Magyarázatok:
Erre az albumra írtam meg a novellát. Az első három számot különösen ajánlom.


 
Színek jelentése:
{forrás}

  • Kék: a boldogság és a nyugalom színe. Hozzá kapcsolódik az önzetlen szeretet, a tudás, bölcsesség, tisztán hallás, igazmondás, a gyógyítás fogalmak. A legnyugtatóbb, harmonizáló hatású szín. A kék a végtelenséget és megfoghatatlanságot is szimbolizálja, a transzcendencia színe.
  • Lila: egy spirituális szín. Az intuíció, intelligencia, álomvilág, találékonyság, méltóság fogalmak kapcsolódnak hozzá. A lila szín serkenti az agy központját, segíti a koncentrációt és kreativitást, fájdalomcsillapító hatású. 
  • Fehér: tisztaság, szűziesség, igazság, egyszerűség, tökéletesség. A fehér magában foglalja az összes színt. Az Istenek színe, az állandóság és örökkévalóság, egy magasabbrendűség szimbóluma. A halállal kapcsolatba hozható, lásd; halotti lepel, gyertya, szellemek, ugyanakkor a gyermekáldást is a fehér jelképezi. A béke és jóság, az egyszerűség és biztonság, frissesség, kötelesség, hűség is eszünkbe jut róla.

8 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Összejöttek az események, a dolgok, leginkább. Kicsit maga alá temettek, de majd... majd valahogy lesz.

      Törlés
  2. Azta, micsoda kis írás! Rövid, de velős. Nagyon tetszik a szín-szimbolika (különösen, hogy el is magyaráztad utána, hehe), és ez a lélegzet, levegő, szél téma nagyon érdekes. Nagyszerűen fogtad meg a megfelelő szavakat! Rögtön ott éreztem magam a leírt helyzetben, körülményekben, és legfőképpen: állapotban. Úgy érzem, nem vagy túl jól most – az írói válságot megértem, és girl, same –, és tudom, hogy ezen kívül van még egy pár nehézség, biztosan van. Kíváncsian várom a posztot, ahol majd esetleg elejtesz róla valami említést (mondtad ezen posztnak az elején), és remélem tudod, hogy nekem is bármikor írhatsz, bármikor szükséged lenne rá esetleg <3 Túl fogsz jutni ezen! Semmi sem tart örökké.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hát, valóban nem a legjobban. De próbálkozom ebből kijutni, vagy legalábbis nem teljesen elsüllyedni benne. Nehéz... Köszönöm szépen a támogatást, igen, valahogy lennie kell mindig, tudom jól (:

      Törlés
    2. Még jó, hogy tudsz írni, kiadni magadból, amit ki kell :) Remélem, segít a feldolgozásban/ nem teljes elsüllyedésben! <3

      Törlés
    3. Igen, meg ötletelek a nanowrimora és így azért el tudom terelni a figyelmemet, vagy addig kikapcsolni.

      Törlés
  3. Nem tudom megmagyarázni az okát, de teljesen rabul ejtett ez az írás. Nem a romantikus elkápráztató értelmében, hanem abban a görcsös, megszállott értelemben, amikor újra és újra elolvasod és nem tudod elmagyarázni, miért foglalkoztat annyira. Van benne valami, ami talán az Én küzdelmeit is megfogja, de nem is tudom, nem teljesen ugyanaz.
    Folyamatosan az a kép ugrik be, amikor meditálni próbálok és végül pánikrohamba torkollik ez a dolog, mert egy nehézség telepedik Rám. Megdöbbentő ezen történések fényében olvasni az általad leírtakat. Azt érzem nem ugyanaz az érzés, de mégis folyamatosan visszatérek a sorokhoz, hogy mi van, ha mégis? Érdekes írás ez nagyon és érzek benne egy zavartságot, elveszettséget - ez talán valós az előző kommenteket olvasva.
    Talán az okoz ekkora ambivalenciát Bennem, hogy a szél számomra mindig egyöntetű felfrissülést okoz. Hogy is mondjam, végül mindig sikerül felkapnia. :)
    Idén az évet a Te gondolataiddal és Ady Endrével nyitom. Jól estek mindketten. Segítetek rendezni a kusza gondolataimat.
    Remélem jobban vagy azóta, szeretettel bízom benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem a legjobb állapotomban írtam, de azóta jobban vagyok, köszönöm :)
      Azt hiszem, egy író aligha akar többet, mint élményt és érzést közvetíteni az írásaival, kimondottan örülök a szavaidból ítélve, hogy nem ment félre ez az érzés, átjön az elveszettség belőle. Köszönöm kedves szavaidat <3 nem gondoltam volna, hogy pont ez az írásom valakinek évnyitó lesz, jól esik.

      Törlés

Köszönöm szépen, ha megjegyzést írsz, érdekel a véleményed, gondolataid, igyekszem minél előbb válaszolni! 💖

© 2018. A blogot írja és szerkeszti: Abeth. Üzemeltető: Blogger.