Informacje

Itt járó idegen, üdvözöllek az Arctalan blogon! Az én birodalmamban, ahol minden és mindeki lehet akármi és akárki. Lépj be bátran, vesssz el a történetek között, egy iromány erejéig legyél valaki más, tudj valami mást, itt minden megtörténhet!

2020. december 21., hétfő

Write Tag 3.

Hellobello!
Cím:  Write tag 3. – ...élt egy parasztlegény.
Kategória: egyéb – tag
Figyelmeztetések: –
Terjedelem: 1057 szó
Forrás: Erre még Szatti hívott ki régen, és eljött az ideje, hogy végre meg is csináljam :D 
Eredeti itt található a Tintaszerkezeteken. 
Megjegyzés: Rég hoztam már ilyet, így nem ártott, míg nem hozok történetet. Már pedig most Karácsonyra és Újévre lesz :D ahogy érik egy design váltás is végre valahára. 
Megjegyzés 2: Ti hogy vagytok, minden rendben?  
Jó olvasást!💖 További szép napot!
* * *
Szabályok:
  1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére! (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Tintaszerkezetek oldalra, innen el tudják vinni a dolgokat.)
  2. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
  3. Válaszolj a kérdésekre!
  4. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget!
  5. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
  6. Értesítsd őket a jelölésről!
Kérdések: 
  1. Mit találsz ki előbb, a cselekményt vagy a főszereplőt (vagy valami mást)?
  2. Milyen karakter volt az első történeted főszereplője?
  3. Ha már több sztorit is írtál, felfedezel-e utólag visszagondolva hasonlóságot a főszereplőid közt?
  4. Hogyan alkotod meg őt, van-e rá módszered?
  5. Szerinted mitől lesz “működőképes” egy főszereplő?
  6. Mit gondolsz arról, hogy “a főszereplő legyen szerethető”?
  7. Jártál-e már úgy, hogy a karaktered önállósította magát és másfele vitte a történetet, mint ahogy eltervezted? Mit teszel ilyenkor?
  8. Olvasóként milyenfajta főszereplők fognak meg / érdekelnek igazán? Befolyásolja-e ez, hogy te milyennek alkotod meg a tieidet?
  9. Fedeztél-e már fel hasonlóságot saját magad és a főszereplőd közt? Vagy törekedtél-e erre szándékosan?
  10. Van-e valami érdekességed, gondolatod a főszereplőkről, amit elmesélnél? : )
  11. +1 Bármit kérdezhetsz, ami a témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)
Válaszaim:
Első lépés
Mit találsz ki előbb, a cselekményt vagy a főszereplőt (vagy valami mást)?
Általában a cselekmény szokott meglenni, annak is egy mozzanata, pillanata, konfliktusa, amiből elkezdek tovább gondolkodni. Ahhoz mérten alakítom a főszereplő jellemét, hisz a cselekmény a karakterek döntésein alapul. 
A szerepjátékaimhoz szoktam inkább, hogy a karakter van meg, és az ő személyisége alapján halad a cselekmény, ahogy dönt. Pont ez a szerepjáték lényege, hogy mit tudsz alkotni két jellemből, semmi többől. 

A múlt elmúlt
Milyen karakter volt az első történeted főszereplője?
Egy tizenéves lány volt, aki az 1400-as években élt és a király védelmezőinek csoportjába tartozott, akik az akkori korban épp elbujdostak Hunyadi László (azt hiszem, az ő halála, de lehet, hogy előbb...) halála után (pontosabban leigázták őket). De aztán megtudják, hogy Mátyás király életére akar valaki törni, és megint csak nyíltan összeverbuválódnak, még ha ez azt jelenteni, hogy a király szava ellen szegülnek. Kis bohókás lány volt, már nem is emlékszem, hogy hívták, de meg tudnám keresni, mert a padlásra vittem fel az eddig ( kézzel) megírt részeket belőle. De őszintén szólva, olyan régi ötlet volt és annyira klisés, rossz kidolgozású, hogy azóta sem vettem elő. 

Semmi sem tökéletes
Ha már több sztorit is írtál, felfedezel-e utólag visszagondolva hasonlóságot a főszereplőid közt?
Igen, amúgy :D Nem tudom, hogy ez jó-e vagy rossz szokás. De van mindig egy-egy vonás, főképp lányoknál, hogy egyik sem anyámasszonykatonája, hanem meg tud állni a saját lábán, ha kellene. Csak aztán a történelmi háttér miatt ez hol ide, hol oda változik. Nem tehetem meg egy 1800-as években élő nővel, hogy csak úgy ne függne a család urától... 

Teremtés hat napja
Hogyan alkotod meg őt, van-e rá módszered?
Nem különösebben. Kivéve, ha az számít, hogy a legtöbb karakterem megjelent már szerepjátékban, és akkor van egy előtörténet sablon, amit kitöltök nekik, az tartalmazza a kort, fajt, külső tulajdonságokat, majd belsőt, és végezetül pillanatképeket az életéből. Legtöbbször ki szoktam őket próbálni játékban (általában később, mint maga a sztori írásának kezdete), hogy mennyire is működő személyiségek egy adott szituációban. Ezen kívül viszont nincsenek bejáratott dolgaim. 
 
Élet sava-borsa
Szerinted mitől lesz “működőképes” egy főszereplő?
Ez egy komplex dolog, ami nagyon nem is könnyű. Hogy lép ki mondjuk egy gyönyörű, mindenkit elpicsázó nőszemély egy papírlapról? Erre azt válaszolnám, hogy valóságossá kell tenni, mintha valóban élne és lélegezne. Ismernünk kell hozzá, meg kell értenünk a karaktert, tehát úgy gondolom, hogy nem kell feltétlenül szimpatizálnunk egy karakterrel (bár ha ez el van érve, akkor sziper-szuper minden), már attól élő, ha megértjük, reálisak és valóságosak az ok okozati összefüggései a személyiségében. Lehet, hogy utáljuk, de működik a dolog.  

Semmi sem kötelező
Mit gondolsz arról, hogy “a főszereplő legyen szerethető”?
Nem feltétlenül, de ha igen, azzal nyert ügyünk van. Amúgy szerintem nem is a szerethetősége a fontos, sokkal inkább, hogy megértsük (ahogy fentebb írtam). A Dexter című sorozatot mondanám, Dextert nem feltétlenül szerettem, de rendkívül szórakoztatott, és valahogy elérték a rendezők, hogy tudjak szurkolni egy sorozatgyilkosnak, mert megértettem ki és mi ő, vagy ilyen Hannibál, akivel soha az életbe nem akarnék találkozni, mégis tudok vele szimpatizálni. De ott van pl. Frodó (ha főszereplőnek mondanánk...), hát én őt mennyire rühelltem, viszont volt olyan mellékkarakter, aki miatt felejthetetlenné vált a történet.

Megtervezni a megtervezést
Jártál-e már úgy, hogy a karaktered önállósította magát és másfele vitte a történetet, mint ahogy eltervezted? Mit teszel ilyenkor?
Igen... Nem is egyszer. Volt például egy fanficem, amit elterveztem, hogyan is írok meg, le is lett vázlatozva, el is kezdtem. Éreztem félúton, hogy nem stimmel, de azért tartottam magam a célokhoz. Utána aztán elolvastam és rájöttem, hogy ez a karakter szemszögéből úgy ahogy van, rossz, úgyhogy újra kezdtem írni, másképp haladok, de sokkal elégedettebb vagyok vele. Tehát inkább hagyom, hogy vigyen magával az ár, lesz, ami lesz... Valahogy mindig kell lennie. 

Minden mindennel összefügg
Olvasóként milyenfajta főszereplők fognak meg / érdekelnek igazán? Befolyásolja-e ez, hogy te milyennek alkotod meg a tieidet?
Őszintén nem tudom, hogy befolyásol-e. Lehet, hogy igen. Lehet, hogy nem. Általában érdekelnek a drámai konfliktusok, érzelmek, akikben van változás. Lehet akár gonosz is, sőt, néha őket jobban szeretem :D Azonban például a rendkívül szórakozottság és viccesség is tud imponálni, vagy az intellektualitás. Nehéz részemről megfogalmazni, hogy pontosan mi az, ami megfog bennük, valószínűleg az, hogy egy-egy apró részletben "hasonlóak" hozzám (vagy épp ellentétesek és pont azért :D nem tudom). 

Én vagyok te
Fedeztél-e már fel hasonlóságot saját magad és a főszereplőd közt? Vagy törekedtél-e erre szándékosan?
Van, amikor törekedtem, van, amikor kevésbé. De igen, veszek észre egy-két hasonlóságot. Szerintem ez író akarva akaratlanul is elrejti magát a saját történeteiben. 

Kulisszák mögött
Van-e valami érdekességed, gondolatod a főszereplőkről, amit elmesélnél? : )
Általában nőket szoktam, mostanában néha férfihoz is nyúlok, ők azért tudnak kihívást okozni számomra, sokszor el kell gondolkodnom rajta, hogy reális-e a megformálásuk, vagy csak egy férfi testbe rakott nőről van szó :D Amúgy pedig leginkább fanficekbe mozgok, így a legtöbb karakter, amit papírra vetettem, nem is saját, de különösképp szeretek velük dolgozni, mélyebben megérteni őket, valószínűleg pont azért, mert nem én alkottam őket. 

Jelöltjeim: 
  • Mese – már rég akartalak 
  • Katie – nem emlékszem, hogy szoktál ilyet, de hátha. 
  • Majra, Lyla – tudom, de nagyon érdekelne a válaszotok. 
  • Winter – mert csak visszatértél. 
  • Zeeyna – nem tudom, csináltál-e ilyet, de kihívlak :D

10 megjegyzés:

  1. Akkor ide is:
    Úúúúú, hát pár perce sokkolt a dolog és azon gondolkodtam, vajon Abeth-nek feltett szándéka lehet minden módon megfosztani hálózati szüzességemtől?
    Pillanatnyilag végtelen küzdelmet folytatok a kosz és az éhség ellen :D a karácsony jegyében.
    De ami miatt én most kicsit halasztanám (lehetséges?), felteszek pár fejezetet és akkor még lesz is miről szónokolnom :)
    Minden esetre Fanni :) pótolom, amint okés a helyzet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így kiírva nem szándékom :D de még nem próbáltad, nem tudod milyen, úgyhogy hátha.
      Csak nyugodtan, én is másfél évvel később töltöttem ki (csak kicsit megcsúszva, részemről nem is olyan sok...) szívesen várom a válaszaidat így is, úgy is :3

      Törlés
  2. Köszönöm a kihívást <3 Már nem tudtam, mibe meneküljek a karácsonyi teendők illetve vizsgák elől - ez a kis önreflexió pont jónak ígérkezik. No meg mások válaszait, kulisszatitkait is érdekes olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nah, kíváncsian várom, hogy mik lesznek a válaszaid :3

      Törlés
  3. Azt hiszem ráférne erre a kérdéssorra egy frissítés és pontosítás. Értem ezalatt pl a második pontnál mindenki elmondja miről szólt az első sztorija és ez jó is, de bele kellene foglalni a kérdésbe is. Esetleg, teszem azt: Meséld el röviden az első történeted! utána a kérdés jöhetne. Talán még ki lehetne egészíteni valamivel a többit is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki szeretné elmeséli az egészet, aki nem, nem, mivel a kérdéssor a szereplőkről szól, így gondolom, ezért ez lett. Alapvetően én azért írtam le a sztorit, hogy érezhetőek legyenek a körülmények, másrészről így többet tudtam írni :D olyan satnya lett volna pár tulajdonság felsorolásával csak... de nem kell elmesélni, aki nem szeretné. Ahogy érzed.
      Elismerem, hogy egy-két kérdésre témát tereltem, szoktam is... Bocsi érte.

      Törlés
  4. Ne viccelj már!
    Ha vérmesen csak a kérdést tartom szem előtt, akkor tőmondatokban is lehet rá válaszolni, ami valljuk be, hervasztó. Közelebb sem jutsz az illetőhöz, amit talán szeretnél is :) tudod, a szaftos pletyik! ;D
    Minden esetre köszi a válaszokat! Jó volt olvasni... Frodó nekem sem volt szimpatikus (Haldír annál inkább :D bele voltam zúgva, így megy ez).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is majd várom a tieidet :3
      (* - * Haldír, oh my god, a kedvencem mai napig is)

      Törlés
  5. Jó ég, ne haragudj, hogy csak most jövök, de a chatem néha eltűnik valami bug miatt, és nem látom, hogy írt-e valaki. Remélem, jól teltek az ünnepek és boldog új évet kívánok! És köszönöm a jelölést is, sort fogok keríteni rá mindenképpen ;)
    Jó volt olvasni a válaszaiadat is :D És nagyon tetszik az új dizájn, nagyon kellmes hangulata van :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, cbox nem bír magával, én is tapasztaltam már :D Neked is Boldog Új Évet kívánok! Írásban gazdagat :3 És kíváncsian várom majd a te válaszaidat.
      Köszönöm!

      Törlés

Köszönöm szépen, ha megjegyzést írsz, érdekel a véleményed, gondolataid, igyekszem minél előbb válaszolni! 💖

© 2018. A blogot írja és szerkeszti: Abeth. Üzemeltető: Blogger.