Informacje

Itt járó idegen, üdvözöllek az Arctalan blogon! Az én birodalmamban, ahol minden és mindeki lehet akármi és akárki. Lépj be bátran, vesssz el a történetek között, egy iromány erejéig legyél valaki más, tudj valami mást, itt minden megtörténhet!

2020. szeptember 20., vasárnap

Ez is elmúlt

*két perc csönd a nyárért*

Idén nem volt nyaram, vagy az is csak két hét, így nem is tudom, hogy lehet így beszelnem-e róla :D

Vizsgaidőszaknak nagy nehezen vége volt (erről itt), és alig egy hét múlva kezdődött is a szakmai gyakorlatom. Amit baromira vártam, végre testközelből ismerkedhettem volna meg azzal, hogy mit kezdhetnék egy vegyészmérnök diplomával majd. VOLNA. Ha az a volna ott nem lett volna.
A MOL-hoz vettek fel, vagyis pontosabban a Dunai Finomítóba mehettem volna Százhalombattára, erre egy héttel a kezdés előtt írnak, hogy bocsi, de virtuálisan tartjuk meg. What? Mondom ez is oké, nagy cég, sok éve csinál már szakmai gyakorlatot, csak sikerül az is jóra. De már a lelkesedésem alább hagyott. Aztán csak csökkent és csökkent és csökkent és csökkent! Az első négy hétben reggel 8-tól délután 3-ig előadásokon ültem, mintha csak az egyetemen lennék. Ezzel nem is lett volna gond, de elég nagy volt az átfedés az anyagok között, úgyhogy ezerszer hallottam, hogy 800 hektáron fekszik a finomító, 1965-ben kezdte meg a működését az AV1-gyel, de a MOL Nyrt., mint a most ismert társaság 1991-ben alapult és sorolhatnám. Főképp az első héten a tájékoztató előadások voltak unalmasak, utána a blokkok és műveletek megértése már érdekesebbnek tűnt, de azért nem dobtam el az agyamat. 4 hét alatt bő 60 előadás után csoportokba lettünk osztva. Szerintem jó blokkot kaptam, a motorhajtóanyaggyártást (innentől MHA), nem az a gyökeri kémia, hanem van benne egy kis művelettan és fizika, nekem pedig inkább erre volt szükségem. A konzulenseink is egész jófejnek tűntek, bár nem siettünk a témakitalálással, meg úgy nehezen jöttek össze is a konzultációk. Ketten voltunk amúgy ennél a blokknál, a társam Pannon egyetemről jött gépészmérnök volt. Erre mit kaptunk témául? Savanyúvíz sztrippelés, javaslattétel az FCC és  HDS sztripperek optimalizálására. 
Őszintén meglepődtem, hisz az eddigi 3 éves tanulmányom alatt csak egy fél szóban volt ismertetve a sztripper, mint deszorpciós művelet, de semmi több. Úgy voltam vele, jó lesz, legalább tanulok valami újat. Valóban így volt, a társam és én köztem szerintem csak én tanultam valamit, mert hogy neki halvány lila fogalma sem volt róla még akkor sem, mikor előadtuk! Két hét idegelés, kapkodás, értelmezés, kb. száz cikk, komplett angol diplomamunkák elolvasása után – mert nehogy már normális leírás lenne az irodalmakban, luxus –, nagyjából azt mondtam, tudom mi ez, de javaslatot tenni nem tudok. Hála a jó istennek, kaptam egy kis segítséget, egy energetikus csajt, aki szabadidejét áldozva (értésétek, este 6 után benn maradt, hogy nekem diagramokat, leírásokat küldözgessen, vagy telefonon beszéljünk 20 percet, hogyan is kéne ezt értelmezni, mi is ez igazából) segített nekem, és neki ezer köszönet! Tényleg nagyon sok mindent tett értünk, értem. A társamat felejtsük el, ő még egy excelt sem tudott úgy átrakni a ppt-be, hogy ne javítsak bele. Komolyan mondom... Nagyon kínosan előadtuk ketten aztán teams videóhívásba, az egy dolog, hogy nem volt köztünk összhang, de a társam érezhetően olvasta, és a rövidítés érdekében olyan lényegi információkat hagyott ki (a jegyzetből, amit én írtam neki, hogy legalább elmondani csak tudja!), hogy a végén már azt mondtam magamban, csak senkinek ne legyen kérdése és jöjjön a következő. Úgyhogy igen, nagyon vártam a szakmai gyakorlatomat, és csalódtam is, ennél egy picivel többet gondoltam. És nem akarok egy ideig sztrippeléssel foglalkozni! 

Szakmai gyakorlatom volt a nyár nagyja, utána már csak három hetem maradt bármire is, amiben volt egy balatonozás, az nagyon jól sikerült és kivételesen jó időt is fogtunk ki, rengeteg társassal, és még annál is több alkohollal :D próbáltam pótolni a bevitelt, tudjátok. 

Itthon még ciderezéssel foglalkoztunk, annyi körténk lett ha már semmi más sem. Augusztus elején 130 litert tettünk hordókba, és most jöttek a fejtések a hónap végén... A nagy öröm azonnal lelohadt, mikor az úgynevezett virágosodás, jobban ismert nevén pimpósodással találkoztunk, aminek egyik oka, hogy meleg van a pincénkben, úgyhogy most a szeptemberi programom a a családdal, hogy ezt a sok-sok-sok litert lefejtsük, hidegre rakjuk (napi 10 l tud hűtőbe menni) és palackozzunk. 120 üveg már megvan!
És ma még sört is főztünk...

És hát egyetem.
Ha eddig azt hittem, nem ülök a szopóágon, vagy legalább leszálltam róla, akkor most tévedhettem. Ez a 7. félévem lenne alapon, tehát mintatanterv szerint az utolsó. Átvétel óta úgy igazgattam a féléveimet, hogy a lehető legjobban haladhassak minden tárggyal, ami azt jelentette, hogy annyit vettem fel, amennyit tudtam és bírtam. Idénre maradt egyetlen egy, amivel csúszásban voltam még mindig, de indult vizsgakurzus, úgyhogy írtam a tanárnak, megadja-e az aláírást, és akkor tényleg mindent megteszek a tárgyért, csak tudjak időben végezni. Mondta is, hogy készségesen levizsgáztat, de a dékánhelyettessel beszéljem meg az aláírás dolgot, hogy ő vigye be a neptunba. Na, ez itt a fekete leves. Írtam neki is, válaszul azt kaptam, hogy milyen pofátlan vagyok, hogy van merszem aláírást könyörögni, miért nem az előző félévben tettem bármit is, és amúgy is a tárgy az előző félévben nem volt katalógus köteles (covid miatt eltörölték, csak honnan tudjam én ezt még januárban, hogy karantén lesz?). Újabb emaileket írtam, hogy azért ez nem így van, végig szenvedtem fullban hat félévet átvétel miatt, és ezerbocs, hogy időben akarok végezni. Ezekre már nem is válaszolt... 
A másik szépség, hogy ezelőtt az emailek előtt
szakdolgozat ügyben is irkáltam, ott is mire válaszoltak, mire bármit is mondtak, mert az egyik szabadságon, a másiknak nem is jó a mail címe... Mire az akihez amúgy is menni akartam, mondta, hogy menjek be az egyetemre (adom hogy közel lakom, de aki Szegedről jönne fel az anyázott volna egy sort), a csúszásom végett abban állapodtunk meg, hogy elég lesz következő félévben elkezdenem, minthogy most, amúgy is a pandémia miatt ki tudja, mi lesz az egyetemekkel. 

Összegezve üres az órarendem, van egy laborom, amiből hétfőn bejárok, de ennyi, és csak emiatt a csúszás miatt fel kellett vennem egy rakat szabvált, hogy meglegyen a kredit számom, úgyhogy abszolút köszönöm az egyetemnek, hogy kibasztak velem. Ismét. Ennek köszönhetően elkezdtem munkát is keresni, de még nem nagyon kaptam vissza válaszokat, leginkább annyit, hogy továbbították a megfelelő embereknek az önéletrajzomat. Majd lesz valami. Remélem. Jó lenne...

Sajnálom, hogy ez a bejegyzés ilyen hisztisre és negatívra sikerült, csak minden, amit elterveztem, sehogy sem úgy alakult, ahogy szerettem volna. A vírushelyzet miatt kevésbé is mozdultam ki otthonról, inkább szüleimnek segítettem a kertben, főzésben, vagy akármiben. Ennek köszönhetően volt a nyáron azért pár blogbejegyzés is :D ahogy tanúi lehettetek. Most nyáron kevésbé a szerepjátékokba öltem bele az írnivalót, bár egy van, ami napi szinten megy, de a többi... Egyrészt selejteztem őket, hogy minden frpg oldalon nem érdemes lennem/maradnom, ahogy annyi karakter sem kell, volt is összezördülés adminokkal, hogy két keresettet adjak is le összeférhetetlenség végett, amit megértek, de szólhattak volna előbb mondjuk :/  úgyhogy itt vagyok! Igyekszem majd főképp történetekre vagy versekre koncentrálni, mint újabb egyéb offos bejegyzéssel érkezni...  bár biztos lesz egy-kettő. Az a baj, tök mindegy mit tervezek el, az úgy sem úgy lesz. Tavaly ilyenkor azt mondtam, hogy van 

  • egy hosszabb fanfic regényem, ami lassan feltölthetővé válik. Nos... nem, még mindig nem :D egyszerűen nem fejeztem be, lóg a levegőben a 27 oldalával, 
  • ahogy az ItS átírása is döcögve megy, de még mindig nem fejeztem be azt sem, noha az tervezem akkor is elkezdeni kirakni még ebben az évben, aztán meglátjuk, mi lesz! Igazából sok része kész, csak a prológust kéne teljesen újraírnom...
  • Annyit ígérhetek, hogy az ősz folyamán lesz diziváltás, mindenképp :D  
  • át fogom pofozni a várhatóakat is, hogy valóban minek van esélye és minek nem és továbbra is igyekszem azért frissítgetni rendesen. 
Dolgom lesz, mindig szeretem csiszolgatni a blogot, meg rendezgetni a bejegyzéseket. Ami eddig volt, az továbbra is marad.  

És veletek miújság? Hogy telt a nyár? A vírushelyzet mennyire befolyásolta az életeteket? Kinek hogy indult az éve? Fogalmam sincs, meddig lesz így még suli...  Mindenkinek őszintén azt tudom kívánni, hogy kitartást, vigyázzatok magatokra! 

Jajj, nagyon köszönöm, hogy velem vagytok még mindig és ilyen türelemmel adóztok!
Imádlak benneteket 💖
További szép napot!
Puszi:
Abeth

 *az első gif a gifer.com tulajdona
** a második gif erről a blogspot oldalról származik

4 megjegyzés:

  1. Na, micsoda véletlen, hogy pont most lépek be, mikor bejegyzést hozol. :) Jó ideje inaktív vagyok, és nem is nagyon tervezek visszatérni.

    Sajnálom, hogy eltolták a gyakorlatodat, de nézd a jó oldalát, neked legalább biztosított az egyetem. :) Amúgy nekem is kezd elegem lenni, ott cseszik ki velünk az iskola, ahol csak ér. És még azt mondják, az egyetemi évek a legszebbek! Sure, Jan.

    Azért örülök, hogy még van benned lelkesedés, és a sok negatívum ellenére is éled az életet. Nem könnyű mostanában. :)

    A fanfic regényhez hajrá, a 27 oldal azért nem kevés. Ahhoz képest meg pláne, hogy mennyi időd/energiád lehetett rá!

    xx Jolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az új történeteddel sem, az Aden köreivel, amit wattpadra tettél ki?

      Hát igen, mondjuk legalább igyekeznek ezt megoldani most ebben a félévben is, akik nem tudtak nyáron hova menni. Same :D meg ha azzal cseszekedne, aki megérdemelné, még azt mondom oké, de így...

      Muszáj kicsit erőt vennem magamon, vannak néha mélypontok, de azok nem idevalók :) Remélem jól vagy.

      De 27 nem is olyan sok :D de majd lesz valami.

      Köszönöm, hogy írtál :3 mindig örülök, mikor látlak valahol <3

      Törlés
  2. Szia!
    Kicsit késve, de itt vagyok, jó újra kicsit benézni a bloggervilágba hosszú idő után. Sajnálom, hogy ilyen stresszesre sikerült a nyarad, meg a szakmai gyakorlat. Nekem is nyáron kellett volna csinálnom, de én a vírus miatt inkább neki se álltam. Viszont ez azt jelenti, hogy utolsó félévre csúszik, ami szakdoga írás mellett abszolút szívás lesz, de hát ez ezen az egyetemen már semmin nem lepődöm meg...
    Kitartást az egyetemhez, remélem sikerül ép aggyal átvészelned! XD Egy jó műre pedig megéri várni, szóval ne érezd siettetve magad, adj neki időt nyugodtan, legalább azon ne kelljen idegeskedned. :)
    Üdv: Kate

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is sokan vagy nem tudtak menni, vagy úgy voltak vele, hogy kihagyják, hátha most ősszel jobb lesz...
      Uhhh, az úgy kemény lesz, kitartást, az egyetem megtartja, vagy céghez kell elmenned?
      Hát... mondjuk hogy sikerül xD azért ez a hibrid oktatás hagy némi kivetni valót maga után továbbra is! De neked szerintem rosszabb a szakdogával.Küldöm az erőt virtuálisan!
      Köszönöm <3

      Törlés

Köszönöm szépen, ha megjegyzést írsz, érdekel a véleményed, gondolataid, igyekszem minél előbb válaszolni! 💖

© 2018. A blogot írja és szerkeszti: Abeth. Üzemeltető: Blogger.